Habanero
Habanero je pálivá chilli paprička, která je známá pro svou intenzivní pálivost a ovocnou chuť. Základní informace o habaneros:
Předpokládá se, že Habaneros pochází z povodí Amazonky a později se rozšířila do Karibiku, Střední Ameriky a Mexika. Jsou pojmenovány po kubánském městě La Habana (Havana).
Habanero papričky jsou typicky malé, měří asi 2,5 až 6,4 cm na délku. Mají tvar lucerny a rostou v různých barvách včetně zelené, oranžové, červené a dokonce i čokoládově hnědé.
Habaneros jsou známé pro svou vysokou pálivost. Na Scovilleho stupnici se habaneros obvykle pohybují od 100 000 do 350 000 jednotek SHU, díky čemuž jsou výrazně pálivější než jalapeños. Habanero je nejpálivejší nešlechtěná paprička na světě, chvíli tak byla považována za tu úplně nejpálivější.
Kromě pálení jsou habaneros oblíbeny pro svou výraznou ovocnou a květinovou chuť. Pálivost se může lišit, ale celková chuť často zahrnuje náznaky citrusů a tropického ovoce.
Habaneros se široce používají při vaření, aby dodaly pal a chuť různým pokrmům. Jsou oblíbenou přísadou do sals, chilli omáček, marinád a pikantních jídel v karibské, mexické a středoamerické kuchyni. Vzhledem k jejich intenzivnímu pálení je důležité používat habaneros opatrně, aby nedošlo k přebití chuti pokrmu.
Při manipulaci s habaneros je důležité dávat větší pozor, protože šťáva z papričky může způsobit podráždění pokožky a pocity pálení. Doporučujeme nosit rukavice a vyhýbat se kontaktu s citlivými oblastmi, jako jsou oči atd.
Habaneros lze uchovávat sušením, nakládáním nebo výrobou pálivých omáček - což je náš oblíbený způsob konzumace všech chilli omáček. Sušené habaneros se často melou na prášek a používají se jako koření.
Stejně jako ostatní chilli papričky mají habaneros nízký obsah kalorií a obsahují vitamíny A a C. Obsahují také kapsaicin, sloučeninu zodpovědnou za pálivost v chilli papričkách, která byla studována pro své potenciální zdravotní přínosy.
Omáčky co obsahují Habanero koupíte zde.