Rychlé odesílání zásilek v Česku a na Slovensku 🚚             Nabízíme kvalitní řemeslné chilli omáčky 🔥             Největší výběr chilli omáček z Hot Ones show a Mr. Kubelík show na jednom místě 💥

Pepper X je oficiálně nejpálivější papričkou na světě! - Guinness World Records

Pepper X se probojovala do knihy rekordů jako nová nejpálivější paprika na světě, uvedla v pondělí Guinnessova kniha rekordů.

Ed Currie, expert na chilli papričky, který křížil a pěstoval Pepper X, dříve překonal rekord v nejpálivější papričce na Zemi před deseti lety s Carolina Reaper. Currie vyšlechtil Pepper X už před lety, ale nešel hned s kůží na trh, řekl ve videu First We Feast zveřejněném v pondělí na YouTube. Řekl, že měl Pepper X v záloze pro případ, že by jiní pěstitelé vydali něco pálivějšího než Carolina Reaper. Když se nikdo nehlásil, rozhodl se předvést Pepper X.

"Toto je vyvrcholení spousty práce mnoha lidí," řekl Currie ve videu First We Feast. "Lidé říkali, že to nejde, nazvali nás lháři a my jsme jim dokázali, že Pepper X je nejpálivější paprika na světě, oficiálně potvrzeno z Guinness."

Co jsou jednotky Scoville Heat Units?
Pálivost papriky se určuje podle toho, kolik kapsaicinu obsahuje, přičemž pálivost vyjadřuje nástroj zvaný Scovilleova škála. Farmakolog Wilbur Scoville vynalezl stupnici v roce 1912. Měří, kolik vody je potřeba k naředění papriky, než její pálivost již není cítit.

Pepper X byla testována na Winthrop University v Jižní Karolíně. Průměrné hodnocení bylo 2 693 000 Scoville Heat Units. Pro srovnání, Carolina Reaper má průměrně 1,64 milionu Scoville Heat Units a Jalapeño je kolem 3 000 až 8 000 Scoville Heat Units. Habanero obvykle přesáhne lehce 100 000.

Jak Ed Currie vytvořil Pepper X?

Currie začal pěstovat chilli papričky jako koníček a nakonec se začal věnovat jejich pěstování na plný úvazek. V 90. letech vypěstoval 800 rostlin papriček „na každém centimetru svého domova a domovů rodiny, přátel a sousedů“, uvádí jeho web Puckerbutt Pepper Company.

Currie pěstoval Pepper X na své farmě více než deset let. Zkřížil ji s některými ze svých nejpálivějších papriček, aby zvýšil obsah kapsaicinu.

"Když jsme tuto papričku vyšlechtili, první věc, kterou jsme hledali bylo něco, co by zvýšilo úroveň pálivosti na to, co jsme si mysleli, že bude maximum, a druhá věc byla chuť," řekl Currie pro First We Feast.

Součástí vývojového procesu byla také ochrana Pepper X. Currie řekl, že se ji lidé snažili ukrást už roky.

Pepper X je považován za proprietární papriku, takže papričky a semena se podle tiskové zprávy nebudou vůbec prodávat. Jediný způsob, jak ji právě teď ochutnat, jsou pálivé omáčky z Pepper X.

Currie už podle Guinessovy knihy rekordů pracuje na své další potenciální rekordní papričce.