Rychlé odesílání zásilek v Česku a na Slovensku 🚚             Nabízíme kvalitní řemeslné chilli omáčky 🔥             Největší výběr chilli omáček z Hot Ones show a Mr. Kubelík show na jednom místě 💥

Zde najdete nejčastější dotazy týkajících se chilli omáček.

Jaká je nejpálivější omáčka, kterou prodáváte? 

Nejpálivější omáčka u nás na ehopu je Da Bomb Beyond Insanity Da Bomb je dobře známá z Hot Ones show, kde se usídlila na křidýlku č.8 a hosté mají největší problémy právě tuto omáčku snést a pusobí jim největší bolest. V omáčce je přidán extrakt capsaicinu, který pálivost pořádně nakopává. Z neextraktových (přírodních) omáček to bude jedna z Karma Sauca Ashes 2 Ashes a Zach´s MurderDeathKill

Proč nemáte u každé omáčky Scovilleho jednotky pálivosti (SHU)?

Bohužel to není možné, protože většina výrobců své omáčky oficiálně netestuje na Scoville Heat Units (SHU). A když výrobci na své omáčce skóre SHU mají, může to být pěkně zavádějící. Vyzkoušeli jsme omáčky s 800 000 SHU, které byly mnohem méně pálivé než omáčky například se 135 000 SHU. Z těchto dvou důvodů je pro nás téměř nemožné radit lidem na základě skóre SHU. To, že je omáčka vyráběná z papriček které mají přes 1 milion SHU neznamená, že má tolik SHU i samotná omáčka!

Jak funguje vaše stupnice pálivosti?

Protože většina omáček nemá oficiální hodnoty SHU, sami jsme vytvořili 6 stupňů pálivosti: 1/5; 2/5; 3/5; 4/5; 5/5; 5+/5. Přestože pálivost může být pro každého jiná (každý prožívá pálení jinak), snažíme se na základě těchto stupňů a vlastních zkušeností objasnit, jak pikantní něco je. 1/5 je pro začátečníky a v této kategorii stěží najdete nějakou pálivost. Od 2/5 - 3/5, kde najdete příjemně hřející až pálivé omáčky jdeme až po extrémně pálivé 5+/5. Stupeň 5+/5 je extrémní a nachází se zde omáčky, které způsobují opravdu velkou bolest a měly by se používat velice opatrně. 

Jsou pálivé omáčky zdravé?

Většina chilli omáček je velmi zdravá. Na každé stránce produktu najdete přesné nutriční údaje, ale většina pálivých omáček neobsahuje žádný nebo jen velmi málo cukru a/nebo tuku. Dokonce bychom mohli říci, že používání chilli omáček je nejzdravější dochucovadlo, které můžete použít. Určitě, když to porovnáte s něčím, jako je majonéza, kečup nebo (super sladká) chilli omáčka, kterou najdete v obchodě s potravinami. Často obsahují hodně cukru a/nebo nasycených mastných kyselin.

Můžu použít chilli omáčky při vaření, nebo se dají jíst pouze jako příloha?

Většina chilli omáček se používá hlavně jako přílohová omáčka. To znamená: jídlo jste už uvařili, položili na talíř a pro přidání více chuti si k tomu dáte chilli omáčku. Stejně jako to můžete udělat s pepřem, solí nebo jinými omáčkami, jako je kečup. Samozřejmě je můžete použít i při vaření, ale pak omáčka ztratí část chuti. Vyjímky jsou u extrémně pálivých omáček jako Da Bomb Beyond Insanity. Omáčky jako tato se používají hlavně (střídmě) při vaření, protože i 1 kapka může stačit k dochucení celého hrnce s jídlem. Přímé požití může být pro většinu uživatelů extrémně bolestivé.

Musím chilli omáčky uchovávat v lednici?

Pro jistotu je můžete skladovat v lednici nebo na chladném a tmavém místě. Jen se ujistěte, že nejsou neustále na slunci nebo u nějakého zdroje tepla. Zkontrolujte také lahvičku, protože když je na lahvičce napsáno ‚po otevření chlaďte‘, měli byste ji po otevření dát do lednice. My ze Saucy vždy doporučujeme omáčky po otevření chladot v lednici.

Jaká je trvanlivost pálivých omáček?

Téměř všechny chilli omáčky jsou hlavními složkami ocet a feferonky. Vysoká kyselost octa a kapsaicin v papričkách jsou přírodními konzervačními látkami, což dává pálivé omáčce velmi dlouhou trvanlivost. Přesto výrobci téměř vždy uvádějí na lahvičce datum „minimální trvanlivosti“. Mějte na paměti, že mnoho lahviček pochází ze Spojených států, kde mají následující data: měsíc-den-rok.

Jak mohu zlepšit svou toleranci ke kořeněným jídlům a pálivým omáčkám?

Existuje jen jeden způsob: jíst více kořeněná jídla a častěji používat pálivé omáčky. Díky tomu si jazyk a zbytek úst zvyknou na pocit pálení. Jakmile jste zvyklí na určitou úroveň pikantnosti, můžete zkusit pálivější jídlo/omáčky.

Co mám dělat, když mi hoří ústa?

Bohužel neexistuje žádná skutečná medicína. Jediné, co můžete udělat je počkat, až to skončí. Většina lidí řekne, že pomáhá mléko, ale to je jen dočasné. Když je v ústech, ochlazuje váš jazyk a ústa, ale jakmile jej spolknete, pálení se velmi rychle vrátí. Nakonec budete muset stejně počkat, dokud ten pocit nezmizí. Ale co je důležitější - zkuste si to pálení užít!

Ovlivňují extrémně pálivé omáčky moje chuťové buňky?

Ne. Složka v chilli papričkách, která je činí pálivými (kapsaicin), v podstatě oklame receptory na vašem jazyku. Díky tomu máte pocit, jako by vaše ústa hořela, ale ve skutečnosti receptory na vašem jazyku pouze vyvolají falešný signál a pošlou ho do mozku. Bolest to nijak nezmenšuje, ale vašem chuťovým pohárkům se ve skutečnosti nic neděje. Dávejte si však pozor na dotýkání se očí a dalších citlivých míst, protože to potom bude hodně bolet.

Pokud máte další dotazy týkajících se dopravy nebo dostupnosti produktů, kontaktujte nás prosím na emailu info@saucy.cz