Péče a skladování o naše chilli omáčky není žádná věda. Stačí dodržovat pár jednoduchých zásad, aby vám vydrželi co možná nejdéle. Zde je několik tipů:
Koupíte si tyhle vymazlený omáčky, ale nechcete je hned otevírat, nebo je máte jako dárek?
Chilli omáčky uchovávejte na chladném a suchém místě mimo přímé sluneční světlo. To by omáčkám neudělalo úplně dobře. Stačí je dát do špajzu nebo do nějakého šuplíku a budete v pohodě.
Už jste to nemohly vydržet a chilli omáčku jste ochutnaly?
Pořádně je zavírejte. Vždy se ujistěte, že je lahvička po každém použití pevně uzavřena, aby se zabránilo vniknutí vzduchu a následnému znehodnocení vašich pálivých dobrot.
Musí být chilli omáčky v lednici?
Ne nutně. Král všech chilli pěstitelů Smokin Ed Currie říká, že takto kvalitní omáčky chlazeny být nemusí. Stačí se vyvarovat většímu teplu a slunečnímu záření. Ona vám taky málokterá omáčka vydrží tak dlouho, abyste museli tyhle věci řešit (u nás je průměrná životnost omáček cca 3 týdny).
Měli bychom se ale řídit pokyny na lahvičce a ty hovoří jasně. Po otevření dej do refrigerátoru (lednice)! Je to jistota a omáčky tak vydží dýl. Otevřené omáčky se tedy snažte chladit.
Udržujte čisté hrdlo. Při kydání zejména hustších omáček se vám může stát, že otřete hrdlo o jídlo, které si chcete zrovna vytunit. To je špatně a je potřeba hrdlo otřít, aby vám tam pak to jídlo nehnilo. Stejně tak doporučujeme jednou za čas otřít hrdlo chilli omáček čistým kapesníčkem, protože omáčka často zůstává v závitu pro víčko.
Před použitím protřepejte! Tohle snad není potřeba zase opakovat, ale pro jistotu. Omáčky, které prodáváme jsou řemeslné, vyrábí je nadšenci z těch nejlepších přísad a neobsahují chemii. Proto se stává, že vám u omáčky, která dlouho stojí vypluje na povrch tekutější složka omáčky a nebo se vám na dně usadí sedlina. To je u těchto přírodních řemeslných omáček naprosto normální, proto je před použitím VŽDY pořádně protřepejte!
Best by: aneb můžu to ještě jíst, nebo už ne? Zatímco řemeslné pálivé omáčky mají obvykle delší trvanlivost než ty domácí, stále mají omezenou životnost. Zkontrolujte datum spotřeby na lahvičce a pokuste se omáčku sníst v tomto časovém rámci, abyste si zajistily její plnou chuť. Ovšem to, že je omáčka po datu Best by, neznamená, že je zkažená. Tady záleží na tom, jak byla skladována. Takové chilli omáčky bývají naprosto v pořádku. Ochutnejte a uvidíte.
Dodržováním těchto zásad prodloužíte životnost chilli omáček na maximum. Většina omáček se sní stejně dříve, než by vůbec k něčemu takovému, jako zkažení došlo. A pokud otevřete nějakou extra pálivku, kterou budete zobat jenom po málu, tak nám věřte, že vám při správném skladování vydrží v lednici klidně půl roku.