Sauce Shop Sada Chilli Omáček
🔥 Pálivost | 2/5, 3/5 |
---|
Rychlé odesílání zásilek 🚚 Nabízíme kvalitní řemeslné chilli omáčky 🔥 Největší výběr chilli omáček z Hot Ones show a Mr. Kubelík show na jednom místě 💥
🔥 Pálivost | 2/5, 3/5 |
---|
🔥 Pálivost | 4/5 |
---|
🔥 Pálivost | 5/5 |
---|
🔥 Pálivost | 2/5 |
---|
🔥 Pálivost | 2/5 |
---|
🔥 Pálivost | 5/5 |
---|
🔥 Pálivost | 3/5 |
---|
🔥 Pálivost | 3/5 |
---|
🔥 Pálivost | 3/5 |
---|
Pálivá chilli omáčka je v podstatě jakákoli omáčka, která obsahuje chilli papričky – bez ohledu na konzistenci, strukturu nebo viskozitu.
Pokud se ponoříte trochu hlouběji do odvětví chilli omáček, objevíte zcela nový svět odrůd a receptů pálivých chilli omáček. Některé z nich byly upravovány a zdokonalovány z generace na generaci, zatímco jiné jsou vyjádřením regionálních potravinářských tradic a kultur jídla. Chilli omáčky přichází v nekonečných variantách, příchutích a sílách pálivosti a po celém světě jsou pálivé omáčky ceněným zvýrazňovačem chuti, kořením, třešničkou na dortu nebo „To je přesně to, co jsem potřeboval!“
První komerční pálivé omáčky ve Spojených státech pocházejí již z počátku 19. století. Nejstarší existující výrobce byl založen v roce 1868 a je to... uhodli jste správně! - Tabasco. Tehdy byla a stále je myšlenka, že by se chilli omáčka měla používat na stejné úrovni jako sůl a pepř.
Za posledních 10 let počet výrobců chilli omáček ohromně vzrostl a lze s jistotou říci, že používání chilli omáček vedlo k menší potravinářské revoluci. To, co bylo v 19. století myšleno jako zpestření k vylepšení nudného, monotónního jídla, se teď stalo hitem a touhou dodat našemu jídlu ještě více chuti a ještě více chuťových vjemů.
Tady je několik příkladů toho, jaké chilli omáčky můžou být:
Hot sauce nebo Classic hot sauce
Tento styl je omáčka na bázi octa obsahující tepelně zpracované nebo fermentované pyré z chilli papriček ve všech úrovních pálivosti. Některé jdou přímo do lahviček, jiné se skladují několik let: například v dubových sudech. Tato pálivá omáčka se používá hlavně jako přílohová omáčka, ale dá se použít také jako přísada k vaření různých jídel. Tradiční výroba pálivé omáčky se rozšířila po celém světě a vyrábí se ve Stavangeru, Havaji, New Yorku a Malawi. Zejména v posledních 10 letech se výroba pálivých omáček a množství odrůd, které se používají rozšířily do rozměrů, ze kterých musí mít radost každý milovník chilli.
Louisianská omáčka
Jednoduché složení, která se skládá z Jalapeño, Cayennského prášku nebo papriček Tabasco. Často se fermentuje a vždy se cedí, aby se chilli omáčka zředila a zjemnila.
Karibská omáčka
Silnější pálivá omáčka založená například na chilli paprikách Habanero nebo Scotch Bonnet. Hustší než tradiční omáčka „Louisiana Style“ a často slazená ovocem nebo ochucená hořčicí. Volnější a tropičtější přístup k pálivé omáčce. Dirty Dick’s vytvořili úžasnou karibskou omáčku, kterou najdete zde. Je to jedna z našich nejoblíbenějších omáček na trhu.
Asijská
Slabší, asijská odrůda. Nejznámější je Sriracha, jejíž základ tvoří fermentované červené chilli. Použít se dá více druhů. Naší nejoblíbenější je s Jalapeno od Sauce Shopu, kterou najdete zde.
Mexická/jihozápadní omáčka
Mnoho různých chutí a silných tónů. Vyrobena z klasických, mexických chipotle chilli (uzené Jalapeños/Moritas) - jemná alternativa k mírně silnějším Piguin chilli z mexického federálního státu Tabasco. Jedna z nejoblíbenějších Tex-Mex omáček v Americe je Secreat Aardvark Habanero, ve které jsou mimo jíné pečená rajčata a má příjemnou pálivost 3/5. Můžete ji koupit zde.
Picante („pikantní“) omáčka
Omáčka vyrobená z rozmixovaných rajčat, nakrájené cibule, česneku, octa, typicky Jalapeños/Morita, ale ne koriandr. Často se používá jako přísada do jiných omáček nebo jako dip.
Sambal Oelek [Sambal = omáčka]
Chilli omáčka/pasta z Indonésie. Sambal oelek může obsahovat Cabe Rawit nebo (Birds Eye) chilli, česnek, šalotku, limetkovou šťávu a palmový cukr. Sambal je populární také v Malajsii, na Srí Lance a v Singapuru a cestou se rozšířil do Nizozemska. Sambal je často popisována jako indonéská pochoutka, ale v Asii se vyskytuje v nesčetném počtu druhů a chutí.
Salsas [Salsa = omáčka]
Salsy jsou hustší než pálivé omáčky a obsahují mnohem více koření/bylin: například koriandr, bazalku a třtinový cukr. Většinou se vyrábí čerstvé rovnou ke konzumaci. Salsy přicházejí v nesčetných místních i globálních verzích.
Taco omáčka
Omáčka, která se vaří a poté mixuje, vyrobená z chilli a cibule ve sladkém rajčatovém základu. Používa se na... uhodli jste! - Tacos.
Enchilada omáčka
„Opravdová“ omáčka z oleje a mouky, ochucená susšeným chilli, česnekem, oreganem, kmínem, solí s kuřecím nebo zeleninovým vývarem.
BBQ omáčky
Často rajčatový/kečupový základ, do kterého se přidává ocet, chilli, koření a cukr. Určitě to znáte z grilování. Kombinace sladkého a BBQ umami je perfektní na letní večery ke grilu. Zkuste třeba medovou BBQ omáčku s chipotle od Sauce Shop.
Orientální omáčka
Omáčka ze sójové nebo rybí omáčky se sambal nebo chilli pastou. Vyskytuje se v nesčetných variacích v závislosti na zemi a jejích tradicích. Je to taková podkategorie pálivých omáček, protože ji skoro žádní výrobci chilli omáček navyrábí.