Rychlé odesílání zásilek 🚚             Nabízíme kvalitní řemeslné chilli omáčky 🔥             Největší výběr chilli omáček z Hot Ones show a Mr. Kubelík show na jednom místě 💥

Udělejte si vaše domácí sušené chilli. - 🌶️ Papričky - Jalapeño


Zmrazené chilli vydrží v mrazáku až jeden rok, ale vydrží ještě déle, pokud si chilli papričky sušíte. To může teoreticky vydržet věky, i když časem může jen trochu ztratit svou sílu. Existuje několik způsobů sušení chilli.

V největších zemích produkujících chilli, jako je Indie, suší chilli papričky na slunci tak, že je rozprostírají na slunném a vzdušném místě. V Mexiku a mnoha jihoamerických zemích můžete vidět chilli viset na vlasci v řadách – tzv. ristras. Skvěle to vypadá a zdobí jimi kuchyně, terasy a další místa, kde kraluje gastronomie. V zemích, kde vám slunce tolik nepomůže, musíte používat horkovzdušné trouby, sušárny nebo sušičky.

Jak to udělat?
Pokud sušíte chilli papričky, musí být zralé a v dobrém stavu. Vyberte ty nejlepší chilli papričky a ty s chybami vyhoďte. Vyplatí se být vybíravý. Pokud chcete chilli papričky použít na prášek, nakrájejte je na menší kousky. K sušení na provázku se nejlépe hodí tenkostěnné chilli papričky. Hrubou jehlou se silnou nití nebo provázkem propíchněte do chilli dírku a natáhněte chilli na nit. Zavěste je na suché místo s dostatkem cirkulace vzduchu. Chilli papričky se silnou stěnou lze snadno usušit, když je nakrájíte na menší kousky. Pokud je sušíte celé, hrozí, že zplesniví.

Pokud máte v úmyslu použít sušené chilli papričky na prášek nebo vločky, radši vyhoďte semínka, protože mohou být trochu hořká a zabarvit prášek. Placenta (ta bílá část uvnitř papriček) má naopak vliv na pálivost (rozvádí tím po papričce kapsaicin), takže pokud ji odeberete, odeberete tím i pálivost koření.

Pokud používáte troubu nebo sušičku, teplota sušení musí být mezi 45 a 60 °C – ani pod ani nad. Příliš malým teplem riskujete vznik plísní a tím i karcinogenního toxinu ve vzniklých houbách. Příliš velká taplota změní barvu vašich chilli papriček a váš prášek zhnědne. Sušení chilli trvá asi 1 den. Obsah vlhkosti 8 % v chilli prášku je perfektní. Sušené chilli je jedno z nejužitečnějších koření, které můžete najít. Zkoušeli jste někdy smažit slaninu a přidat k ní špetku chilli? Pokud ne, čeká vás opravdová lahůdka!

Pokud vás ale celý proces sušení obtěžuje, u nás v nabídce najdete brzy i sušené chilli papričky.